Warmtepompen

Warmtepompen

Bent u zich aan het oriënteren op duurzame methodes om uw woning te verwarmen en te besparen op uw energiekosten? Dan is de installatie van een warmtepomp echt het overwegen waard. Installatiebureau Nieuwegein B.V. kan u alles vertellen over de werking van een warmtepomp, de verschillende soorten warmtepompen en de voorwaarden waaraan uw woning moet voldoen om te kunnen profiteren van het beste rendement. 

Wat is een warmtepomp en hoe werkt het?

Een warmtepomp is een innovatief systeem dat samen met uw CV-ketel werkt of deze geheel vervangt. Het apparaat onttrekt warmte uit een bron, bijvoorbeeld de lucht of het grondwater. Die warmte wordt vervolgens gebruikt om (zonder verbruik van gas!) uw woning te verwarmen en eventueel warm water te leveren. Sommige warmtepompen functioneren tevens als mechanisch ventilatiesysteem, wat de luchtkwaliteit in huis ten goede komt. Ook goed om te weten is dat veel moderne modellen in ook staat zijn om te koelen. Met andere woorden: u kunt ’s winters verwarmen en ‘s zomers koelen met slechts één apparaat.

Welke warmtepomp types zijn er?

Grofweg kunnen we drie verschillende soorten warmtepompen onderscheiden:

  • De ventilatieluchtwarmtepomp: Deze warmtepomp zuigt de buitenlucht aan en filtert deze, waarna warme lucht de woning in wordt geblazen en het water verwarmd wordt.
  • De bodemwarmtepomp: Dit type warmtepomp is vanwege het leidingstelsel dat moet worden aangelegd, eigenlijk alleen rendabel wanneer het om een nieuwbouwwoning gaat. De warmte wordt via de leidingen aan de bodem onttrokken en naar de woning getransporteerd om deze te verwarmen. 
  • De lucht-luchtwarmtepomp: Deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om de woning te verwarmen. 

Is een warmtepomp geschikt voor mij?

Niet elke situatie is geschikt voor een warmtepomp. Om er zeker van te zijn dat de investering het gewenste rendement oplevert, dient uw woning aan een aantal voorwaarden te voldoen: 

  • Uw huis is goed geïsoleerd: Hoe beter een woning geïsoleerd is, hoe hoger het te behalen rendement. Veel huishoudens krijgen dan ook het advies om eerst te zorgen voor HR++ beglazing en dak-, vloer- en/of (spouw)muurisolatie, alvorens in een warmtepomp te investeren. 
  • Uw verwarmingssysteem is geschikt voor een warmtepomp: Een warmtepomp kan water niet op dezelfde hoge temperaturen brengen als een hedendaagse HR-ketel. Uw huidige warmteafgiftesysteem moet daarom geschikt zijn voor verwarmen met een lage aanvoertemperatuur (LVT). 
  • U heeft de ruimte voor een warmtepomp: Naast uw CV-ketel, op de plek waar uw ventilatiebox hangt, moet enige ruimte vrij zijn om een warmtepomp te kunnen plaatsen.

Kan ik subsidie aanvragen voor een warmtepomp?

Om mensen te stimuleren tot het investeren in duurzame oplossingen, heeft de Rijksoverheid de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) in het leven geroepen. Hiermee kunt u, mits u aan bepaalde voorwaarden voldoet, een tegemoetkoming krijgen voor de investering in een warmtepomp. Op hoe veel subsidie u precies recht heeft, is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de energieprestaties, het vermogen en het merk van de warmtepomp. Over het algemeen mag u uitgaan van een bedrag tussen de €1.000 en €2.500. 

Meer weten over warmtepompen?

Overweegt u om in een warmtepomp te investeren? Installatiebureau Nieuwegein B.V. komt graag bij u langs om te bekijken of uw woning geschikt is voor de installatie van een warmtepomp en kan u adviseren over welk type warmtepomp het beste rendement oplevert. Vanzelfsprekend kunnen wij ook de investering en besparingsmogelijkheden voor u in kaart brengen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!

Snel informatie of een offerte aanvragen

Openingstijden installatiebedrijf

Maandag t/m vrijdag
08.00 - 17.00

Openingstijden duurzame showroom

Maandag t/m vrijdag
09.00 - 17.00
Uitsluitend op afspraak
© Installatiebureau Nieuwegein B.V. 2024 - Alle rechten voorbehouden - Instalweb.nl